Ανακοίνωση


   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2018

 

 

Με βαθειά θλίψη το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοινώνει το θάνατο του εκ των ιδρυτών της Εταιρείας μας Ψυχαναλυτή,  Καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου. 

Ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο αγαπημένος μας Σακέλ, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ίδρυση και την εξέλιξη της Ε.Ε.Ψ.Ψ., όπως και για τον καθένα από εμάς προσωπικά. 

Υπήρξε μέντορας μιας ολόκληρης γενιάς ψυχιάτρων, ψυχοθεραπευτών και ψυχαναλυτών. 

Στο ιδιωτικό του ιατρείο, στην οδό Σουηδίας, ήδη από τα χρόνια της δικτατορίας, νεαροί ακόμα φοιτητές, διδαχθήκαμε από αυτόν την εισαγωγή στην ψυχανάλυση. Αυτή η γενιά που έμελλε αργότερα να στελεχώσει τις ψυχιατρικές δομές της χώρας και να συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τον εξανθρωπισμό της ψυχιατρικής φέρει τη σφραγίδα του Σακελλαρόπουλου. 

Ο ίδιος, σε όλη του την ζωή, αγωνίστηκε για τον εκσυγχρονισμό της ψυχιατρικής και τη σύνδεσή της με τις ψυχαναλυτικές ιδέες.

Πρωτοπόρος, ίδρυσε την Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Αρρώστου, τη γνωστή ΨΥΠΣΑ, φέρνοντας σε επαφή την ψυχανάλυση με την ψύχωση, υιοθετώντας μια πιο σύγχρονη ματιά στην ψυχιατρική της χώρας μας. 

Αργότερα, ίδρυσε την Κινητή Μονάδα Ψυχιατρικής Περίθαλψης Υπαίθρου στη Φωκίδα, στην οποία επίσης θήτευσαν πολλοί και σημαντικοί συνάδελφοι. 

Ο Σακελλαρόπουλος μέσα από διάφορες πρωτοποριακές δραστηριότητες, για περισσότερα από 50 χρόνια, εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό της ψυχιατρικής στην Ελλάδα. 

Εκπαίδευσε μια ολόκληρη γενιά συναδέλφων στην ψυχανάλυση με κοινωνική ευαισθησία, επηρεάζοντάς μας βαθειά και γι’ αυτό τον ευγνωμονούμε - ζει και θα ζει πάντα μέσα μας. 

 

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018, στις 10 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας Αττικής και η ταφή θα γίνει στις 15.00 το μεσημέρι στο Χρισσό Φωκίδας, τόπο καταγωγής του. 

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο