Εκπαιδευτικά Σεμινάρια - 01-03-2008 έως 12-04-2008

 

Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας συνεχίζοντας τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, τα οποία διοργανώνει με στόχο την ευαισθητοποίηση ειδικών ψυχικής υγείας σε θέματα ψυχαναλυτικής θεωρίας και εφαρμογής της στην κλινική πράξη, διοργανώνει το σεμινάριο:

«Η ψυχική οικονομία των διατροφικών διαταραχών ׃ Βουλιμία & ψυχογενής ανορεξία»


Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός εργασιών και μελετών είναι αφιερωμένος στις διαταραχές της διατροφής έχοντας ως επίκεντρο τα συμπτώματα τους, εξαιτίας της κυριαρχικής παρουσίας τους στην κλινική εικόνα και της επικινδυνότητας τους για την σωματική υγεία. Η ψυχανάλυση, προσπαθεί να κατανοήσει αυτή την παθολογία διότι, πίσω από την θεαματική συμπτωματολογία της κρύβεται μια πολύμορφη και περίπλοκη παθολογία του Εγώ στην οποία εμπλέκεται μια ειδική δυναμική των πρωταρχικών σχέσεων μητέρας-βρέφους με πρώιμες ναρκισσικές ελλείψεις.

Οι διατροφικές διαταραχές καταλαμβάνουν μια θέση τομής, στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην παιδική και ενήλικη ζωή, ανάμεσα στο σωματικό και το ψυχικό, ανάμεσα στο ατομικό και το κοινωνικό. Θέση πού αποκαλύπτει τον υπάρχοντα σύνδεσμο ανάμεσα σε αυτές τις διαταραχές και στις διεργασίες άποχωρισμού και αλλαγής προς την αυτονομία. Η αδυναμία ψυχικής επεξεργασίας αυτής της αναγκαίας για την ψυχική ανάπτυξη φάσης, έχει ως συνέπεια την διαστρέβλωση της αναπτυξιακής πορείας και την καταφυγή σε μια έξαρτητική συμπεριφορά και σε μια ψυχοσωματική «λύση».

Στο σεμινάριο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κλινική και θεραπευτική εργασία. Άλλωστε αυτές οι διαταραχές, συνιστώντας οι ίδιες ένα υποκατάστατο της ανθρώπινης σχέσης, αποτελούν μια πραγματική θεραπευτική πρόκληση.

Αναλυτικότερα θα επιχειρηθεί η διερεύνηση των κάτωθι θεμάτων:

 1. Τροφή και πρώϊμη ψυχική ανάπτυξη
  Εισηγητής-Επόπτης: Δημήτρης Κυριαζής, ψυχίατρος-παιδοψυχίατρος, μέλος Ε.Ε.Ψ.Ψ.
 2. Διαταραχές Διατροφής στους εφήβους: Σύγχρονες Ψυχαναλυτικές απόψεις
  Εισηγητής-Επόπτης: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, μέλος Ε.Ε.Ψ.Ψ.
 3. Απάρνηση και εξιδανίκευση του σώματος σε Διαταραχές Διατροφής σε ενήλικες
  Εισηγητής-Επόπτης: Γρηγόρης Μανιαδάκης, ψυχίατρος, μέλος Ε.Ε.Ψ.Ψ.
 4. Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία Διαταραχών Διατροφής: Η σχέση ανάμεσα στον εαυτό και τον άλλο, τα όρια, η αντιμεταβίβαση.
  Εισηγήτρια-Επόπτρια: Ευγενία Σουμάκη, παιδοψυχίατρος, μέλος Ε.Ε.Ψ.Ψ.

Δυνατότητα συμμετοχής στο σεμινάριο, έχουν παιδοψυχίατροι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας.

Αριθμός συμμετεχόντων: 30. Σε περίπτωση που θα χρειασθεί να γίνει επιλογή, κριτήρια θα αποτελέσουν η ευαισθητοποίηση στην ψυχοδυναμική προσέγγιση και η ανάλογη κλινική εμπειρία.

Το σεμινάριο θα διεξάγεται ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00-13.00 στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, Δημητρέσσα 8 και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συναντήσεις. Κάθε συνάντηση θα περιλαμβάνει θεωρητική συζήτηση με την ανάλογη βιβλιογραφία και εποπτεία κλινικής περίπτωσης.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 1/3/08, 15/3/08, 29/3/08, 12/4/08

Το δικαίωμα συμμετοχής είναι 160 ευρώ, με δυνατότητα καταβολής δύο δόσεων, στην εγγραφή και την πρώτη συνάντηση.

Αιτήσεις συμμετοχής στη γραμματεία της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (κα Καρύδη) τηλ. & fax 210 7712901 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση hspp@otenet.gr έως 31/1/2008. Η αίτηση χρειάζεται να συνοδεύεται από τη κατάθεση ενός σύντομου βιογραφικού σημειώματος (σπουδές, παρούσα εργασιακή απασχόληση, κλινική και ψυχοθεραπευτική εμπειρία). Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.


Ο πρόεδρος του Δ.Σ.
Δημήτρης Ρήγας

Οι συντονιστές των σεμιναρίων
Ειρήνη Βλαχάκη
Χαρά Καραμανωλάκη
Σταμάτης Τουρνής